Waarom illustratie? (artikel)

Waarom illustratie? (artikel)
26 augustus 2020 ruyterstraat

We leven in een beeldcultuur waarin illustratie een belangrijke rol vervult. Waarom zou je kiezen voor ondersteunend beeld bij je tekst of idee, in boek, tijdschrift, brochure, informatiepaneel, wetenschappelijk rapport of jaarverslag? Wat is de meerwaarde? Zomaar zeven argumenten voor illustratie.

1. Illustratie is uniek door het beeldende handschrift van de maker. Creativiteit in illustratie boeit en inspireert en is onderscheidend.

2. Geslaagde illustratie heeft een sterke wisselwerking met tekst. Het kan aanvullen en uitdagen en soms een beetje schuren door eigenzinnige  interpretaties van de illustrator.

Illustratie voor de geweldige ‘De Kleine Wetenschap’ in NRC Handelsblad over het wetenschappelijke vraagstuk rond het uiterlijk van oerbeest tullymonster.  →
Word je nieuwsgierig, lees het artikel in NRC

Bekijk meer illustraties uit o.a.

De Kleine Wetenschap

Kasteel in zicht!

kinderboek van Ida Schuurman

3. Ook de illustratie als decoratie brengt een sfeer over van een wereld in een andere plaats of tijd. En kan mooi worden geïntegreerd in vormgeving. In geval van dit boek verzorgd door Leentje van Wirdum.

↑  Hier ontwierp ik een decoratieve strook als hoofdstukintro. Het is gebaseerd op prachtige versieringen in middeleeuwse manuscripten.

 

4. Een serie artikelen bijvoorbeeld, krijgt meer herkenbaarheid in combi met illustraties in een bepaalde stijl.
←  Illustraties bij de mooie column ‘Naar de natuur’ van Koos van Zomeren in NRC Handelsblad.

Erop of eronder, hoe Holland het hoofd boven water houdt

kinderboek van Anne Pek

5. Lange informatieve teksten worden aangenaam afgewisseld door illustraties. Ze geven visueel houvast en verduidelijking waardoor informatie toegankelijker wordt en beter te onthouden.

↑  De situatie na aanleg van het Noordzeekanaal in 1876 die de verbinding vormt van Amsterdam naar IJmuiden. Met het uitgraven van het kanaal werd gelijk het IJ ingepolderd. De slingerende oude IJ-dijken verloren daarna hun functie, maar zijn hier nog goed te zien.

 

6. Subtiele geintjes. Humor in illustraties maakt nieuwsgierig naar de inhoud van het verhaal.

Govert Schilling beantwoordde in zijn boek ‘Waait het in de ruimte?’ de vraag: ‘Hoe lang zou een wandeling naar de maan duren?’ (antwoord: 130 maanden). Waarbij ik lol had in het maken van deze illustratie.  →

 

Waait het in de ruimte?

kinderboek van Govert Schilling

Meer info en illustraties uit de

Startbijbel

 

7. Illustraties kunnen andere tijden tot leven brengen die niet in foto’s vastgelegd zijn. Denk aan historische verhalen, hier hebben illustraties grote toegevoegde waarde voor het begrip van de tekst.

←  De bijbelverhalen uit de Startbijbel spelen zich af in verschillende historische contexten. De illustraties laten iets zien van de cultuur uit de tijd en vullen de teksten o.a. op die manier aan.

 

Wil je als eerste op de hoogte blijven van mijn artikelen?
Schrijf je dan in op mijn mailinglijst. Eens in de maand mail ik je illustratieve wetenswaardigheden, tips en nieuws.

Ja, ik schrijf mij in!