Spel als ontspanning (artikel)

Spel als ontspanning (artikel)
15 januari 2021 ruyterstraat

buitenspelen: experimenteel boslandschap op tekenlocatie Ameland

De uitdaging van de illustrator is binnen de gestelde kaders zo creatief mogelijk invulling te geven aan een opdracht. Dit vereist grote artistieke inspanningen.
Hoe blijf je als illustrator in creatieve conditie?

Illustreren vergt indrukwekkende artistieke prestaties: de juiste stijl vinden die aansluit bij tekst of boek, afgewogen keuzes maken tussen vorm en inhoud. Maar ook: creatief laveren binnen beschikbare budgetten, organisatie van de opdracht, beeldresearch, communicatie met opdrachtgever en technische hordes overwinnen.

Voor al deze inspanningen put de illustrator uit het artistieke reservoir. Is dat na inspannend opdrachtwerk deels opgebruikt, dan moet dat weer aangevuld. Een goede manier daarvoor is het creatief bezig zijn zonder duidelijk doel of deadline. Tekenen, schilderen, knippen, plakken; creëren vanuit plezier, zoals een kind dat doet. Dit betekent het opzoeken van het experiment, ruimte nemen om te spelen en de lol van het maken te ervaren. Zo worden de creatieve batterijen weer opgeladen en ontstaat ruimte voor nieuwe ideeën.

Inspannende ontspanning: visuele verslaglegging langs het parcours
van de Halve Marathon Zwolle. Supergeconcentreerd observeren
in combinatie met razendsnel tekenen.

Meer tijd is er voor het tekenen van mijn slapende hond Fenna.

De afgelopen jaren heb ik ervaren hoe heilzaam het dit creatieve spel is. Het opende perspectieven op andere manieren van werken. Het boek dat me hierbij heeft geholpen is The Artist’s Way van Julia Cameron. Ik kan het iedereen aanraden die een creatief vak beoefent of zichzelf creatief wil ontwikkelen en daarbij een steun in de rug zoekt.

Na het afronden van enkele uitdagende opdrachten is het voor mij weer tijd om de creatieve batterijen op te laden. De komende tijd reserveer ik  ruimte voor spel en ontspanning!

Detail van een stad – ontstaan vanuit een oefening in dimetrische projectie

 

Buitentekenen in het Ter Pelkwijkpark, Zwolle

 

Gevonden eksterveer – vanuit de waarneming getekend

 

Vakwerkboerderij op locatie getekend in Limburg

 

Stad in isometrische projectie – ontstaan vanuit collage

 

Intuïtief geschilderde hondenportretten

 

 

Wil je direct op de hoogte blijven van mijn artikelen?
Schrijf je dan in op de mailinglijst.
Eens in de maand mail ik je illustratieve wetenswaardigheden, tips en nieuws.

Ja, ik schrijf mij in!