Raak! (artikel)

Raak! (artikel)
29 oktober 2020 ruyterstraat

Raak!

Er zijn veel manieren waarop een illustratie raak kan zijn. Of een beeld werkt heeft er vooral mee te maken of het aansluit bij het doel waarvoor het gemaakt is. Een rake illustratie voor een technische handleiding raakt waarschijnlijk niet als hij in een spannend leesboek staat. Als illustrator zoek ik altijd naar manieren om aan te sluiten op een tekst door o.a. de inhoud aan te vullen of te verduidelijken.

Illustratie voor een populairwetenschappelijk artikel over hoe wolven elkaar troosten (NRC Handelsblad)

Aan de hand van technische beeldaspecten zoals kleurgebruik en compositie kan je analyseren of een beeld geslaagd is. En toch, een illustratie kan technisch en inhoudelijk perfect gemaakt zijn en niet echt ‘raken’. Anderzijds kunnen imperfecte tekeningen soms juist verrassend uitpakken als prachtige illustraties. Dat blijft iets magisch.

De magie kan schuilen in éen lijntje of verfstreek, een wat klunzig uitgewerkt detail, het engelengeduld of eindeloze volharding waarmee eraan gewerkt is, het zoeken naar vorm of de worsteling met verf die door de voorstelling heen schemert en een sfeer oproept. Of originele hersenspinsels die je steeds op een ander been zetten waardoor je blijft kijken. De voorstelling zelf hoeft niet verheven of emotioneel te zijn. Wat vaak aanspreekt is de creatieve aandacht die in het werk is gestopt op het gebied van uitwerking, observatie, idee of concept.

Zo overstijgt een illustratie soms het functionele doel en raakt het op een manier die er niet altijd bewust in is gelegd. Af en toe overkomt mij de eer dat mensen laten weten zo geraakt te zijn door een illustratie dat ze er troost uit putten. Vaak door de afgebeelde situatie of interactie die associaties oproept of een gezichtsuitdrukking. Dat is vaak verrassend en prachtig om te horen en het raakt mijzelf op zijn beurt ook weer.
Met een illustratie krijg je meer cadeau dan een functioneel of mooi ‘plaatje’.

Illustratie voor artikel over wetenschappelijk onderzoek naar hoe chimpansees toekomstplannen maken
 (NRC Handelsblad).

 

 

Wil je als eerste op de hoogte blijven van mijn artikelen?
Schrijf je dan in op de mailinglijst.
Eens in de maand mail ik je illustratieve wetenswaardigheden, tips en nieuws.

Ja, ik schrijf mij in!