Lichtpuntjes (artikel)

Lichtpuntjes (artikel)
18 december 2020 ruyterstraat

Licht en donker hebben elkaar nodig. Donker bestaat niet zonder licht en licht bestaat bij gratie van donker. Eentonigheid is saai, net als in het gewone leven. Hoe kunnen licht en donker een illustratie versterken?

Illustraties met voornamelijk donkere tinten kunnen zo eentonig zijn dat je er niet lang naar blijft kijken. Een mens heeft gewoon behoefte aan een lichtpuntje, al is het nog zo klein. Anderzijds kan een illustratie met alleen lichte tinten ook oersaai zijn. Een donker element in het beeld is juist nodig om het licht te laten stralen. Een uitgekiend spel van licht en donker verrijkt illustraties, geeft diepere lagen aan het beeld en blijft daardoor de aandacht vasthouden. Dat kan soms in heel subtiele details zitten.

Licht en donker zijn sfeermakers. Kleine lichtjes in een grote donkerte kunnen gevoelens van hoop en geborgenheid oproepen. Donkere elementen suggereren vaak gevaar en dreiging. In de schaduw kunnen immers dingen gebeuren die het daglicht niet verdragen…

Bekijk meer illustraties van de prentenboeken over Wasbeer en Otter

 

↑  Illustratie uit Wasbeer en Otter vieren kerst, een prentenboek van Mariken Jongman en mij

Licht/donkercontrast versterkt de suggestie van ruimte. Ruimtelijkheid geeft je het gevoel dat je zo het decor van de illustratie binnen kan lopen en houdt je dus betrokken bij wat er gebeurt in het beeld.

Bekijk meer illustraties uit de Startbijbel

 

 

Illustratie van de onvermurwbare Farao uit het verhaal van Mozes, tijdens de plaag van de duisternis.
Uit de Startbijbel (Nederlands Bijbelgenootschap, 2020)

Ook kunnen licht en donker mooi worden ingezet als symbolische waarde. Ze worden vaak geassocieerd met goed en kwaad. Daar kan een illustrator gebruik van maken om een idee kracht bij te zetten of een verhaal te versterken.
Bij gestyleerd werk is de balans tussen licht en donker net zo essentieel voor het creëren van een aantrekkelijk beeld.

Kortom: licht-donkercontrast is een onmisbaar element om een spannend visueel verhaal te vertellen.

→  illustratief ontwerp dat ik maakte voor een afstudeergeschenk van Gereformeerde Hoogeschool VIAA, met als thema ‘ontmoeting’

 

 

Meer info over toepassing van het ontwerp

 

Wil je als eerste op de hoogte blijven van mijn artikelen?
Schrijf je dan in op de mailinglijst.
Eens in de maand mail ik je illustratieve wetenswaardigheden, tips en nieuws.

Ja, ik schrijf mij in!