
Landkaarten hebben een mooie illustratieve waarde. Ze maken situaties inzichtelijk en brengen relevante informatie over. Welke voordelen biedt het gebruik van illustratieve kaarten?
Informatief
In de eerste plaats zijn kaarten functioneel: ze maken in één oogopslag duidelijk wat in tekst moeilijk te vangen is. Daarom kunnen ze ook een mooie aanvulling vormen in bijv. boeken, brochures, informatiepanelen, websites, presentaties. Ze bieden informatie over een bestaande situatie, over situaties in het verleden of de te verwachten toekomst. Op deze manier geven ze de gebruiker visueel houvast en bieden duidelijkheid over de boodschap.

Voor het boek ‘Kruistocht in spijkerbroek’ van Thea Beckman tekende ik bovenstaande kaart voor de schutbladen van het boek. Hierop is de omgeving van de kinderkruistocht te zien waardoor de lezer de route kan volgen en een beeld krijgt van de situatie in Europa in de 13e eeuw.
Relevant
Bij het ontwikkelen van de kaart maak je keuzes wat er op te zien moet zijn. Het is belangrijk om te weten wat het doel is van de kaart: voor wie is het? Voor wat voor soort publicatie of uiting? Wat wil je precies overbrengen? Deze vragen bepalen welke elementen nodig zijn om de boodschap over te brengen. Wat belangrijk is moet eruit springen. Onbelangrijke details mogen weg.
Deze kaart voor het kinderboek
‘Boerderij in bedrijf’ geeft een overzicht van de verdeling van type boerenbedrijven over Nederland.

Wauw!
Last but not least: een geïllustreerde kaart is aantrekkelijk! Ik herinner me dat ik me als kind al kon verliezen in kaarten in boeken en dat is eigenlijk niet veel veranderd. Ze roepen avontuur op en nieuwsgierigheid naar het leven in andere tijden en plaatsen. Bij het illustreren van een kaart zoek ik aansluiting bij de sfeer van het onderwerp. Gaat het om een geschiedeniskaart dan bekijk ik kaarten uit die specifieke periode in de geschiedenis.

Historische kaarten bijvoorbeeld zijn vaak schitterend geïllustreerd en prachtige inspiratiebronnen. Door elementen daaruit te verwerken wordt sfeer uit die tijd opgeroepen. En zo past bij ieder onderwerp een mooie kaart. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Voor het boek ‘Kasteel in zicht!’ van Ida Schuurman tekende ik een kaart met alle kastelen in Nederland en Vlaanderen. De rode kastelen worden in het boek uitgelicht.
De illustraties in dit artikel zijn voorbeelden van kaarten die ik maakte voor verschillende toepassingen.
Wil je als eerste op de hoogte blijven van mijn artikelen?
Schrijf je dan in op mijn mailinglijst. Eens in de maand mail ik je illustratieve wetenswaardigheden, tips en nieuws.