Infographic

Een infographic is een combinatie van illustratie en tekst, die complexe informatie op een overzichtelijke en begrijpelijke manier overbrengt. Zo wordt deze gemakkelijker onthouden. Een goede infographic brengt in één oogopslag de boodschap over en houdt de aandacht van de kijker vast.
Infographics worden vaak gebruikt in marketing, educatie, journalistiek en wetenschap om informatie te verduidelijken.

Infographics over het voedselbos

Voor de vereniging Voedsel uit het Bos maakte ik diverse infographics ter ondersteuning van het cursusmateriaal.

 

Een belangrijk kenmerk van het voedselbos is de gelaagdheid van de gewassen. Hoge bomen, struiken, kruiden, klimmers en bodembedekkers versterken elkaar en vormen samen een ecosysteem. Ook wilde dieren van micro-organismen tot top-predatoren vestigen zich en houden het bos vitaal. Dit ecosysteem is een combinatie van landbouw en natuur en houdt zichzelf uiteindelijk in stand. De overvloedige oogsten voorzien in voedsel voor mensen en dieren.

Door de vegetatie in hoogte op te laten lopen maakt het bos optimaal gebruik van de energie van de zon.

In een voedselbos zijn zonnige en schaduwrijke gebieden. Door slim gebruik te maken van de eigenschappen staat iedere plant en boom op de juiste plaats en kan het bos zich optimaal ontwikkelen en produceren.

Water trekt veel dieren aan en geeft daardoor een enorme boost aan de biodiversiteit. Soortenrijkdom is van groot belang voor het succes van een voedselbos en in het algemeen voor de veerkracht van de aarde waarop wij leven.

De voedselbosformule van
Wouter van Eck.

Voor zijn ‘wiskundige’ formule realiseerde ik deze infographic.

 

 

Hoe zag het tullymonster er uit?

Illustratie bij artikel over tullymonsters van Lucas Brouwers, 25 maart 2017, NRC.

Tullymonsters waren prehistorische zeebeesten ter grootte van een kat. Er zijn alleen fossielen van bewaard. Onderzoekers zijn het niet eens over welk soort dier het was.

Uit het artikel:
Tullymonsters hadden twee ogen op steeltjes. Die steeltjes stonden dwars op z’n kop. En aan de voorkant hadden tullymonsters een lange slurf met een tang aan het eind.
En verder? Verder is er niks over tullymonsters bekend. Niemand weet hoe ze zwommen. Of wat ze aten. Of waar die rare slurf voor was. Was het een klauw om mee te grijpen of een bek om mee te happen? Het zou al veel helpen als duidelijk was wat voor soort beesten tullymonsters waren. Maar daarover maken onderzoekers ruzie. Een grote, zwemmende kreeft, zeggen sommigen. Nee, nee, zeggen anderen. Het tullymonster was een weekdier. Zoals slakken en inktvissen. Ook fout, vindt weer een ander clubje. Tullymonsters waren dieren met een ruggengraat.

Wat staat er op het menu
van de egel?

Infographic voor informatief boek over de egel,
uitgeverij Tirion

De egel heeft een gevarieerd menu: insecten, wormen, slakken keine zoogdieren, rupsen, eieren, etc.

Reuzenpanda

Infographic over de reuzenpanda of bamboebeer i.o.v. NRC.

De kip

Infographic over de input en output van een kip.

Wat heeft een kip nodig en waar zorgt een kip voor? Wil je kippen houden dan is het goed om een input- en outputanalyse te maken. Wat doen ze waar, wanneer en hoe?
Dit helpt om kippen optimaal in te zetten in een permacultuurontwerp. De kip eet insecten en slakken om de toekomstige moestuinplantjes te beschermen tegen plagen en daarbij gelijk de grond te bemesten en te bewerken, maar het is zaak te voorkomen dat ze de plantjes zelf opeet. Permacultuur is puzzelen.

Infographics over de werking van Europese Unie

Infographic over de toelatingseisen voor lidmaatschap van de Europese Unie.

Waarom Europese regelgeving over vervuiling door bedrijven  belangrijk is voor Nederland.

Illustraties bij de ‘Freshmaker’

In opdracht van KWR Water ontwierp ik een serie illustraties bij een project over ondergrondse waterberging voor agrarische bedrijven (de ‘Freshmaker’). Hoe kan een tuinder in het westland het probleem van watertekort in tijden van droogte oplossen?

In de winter wordt hemelwater opgevangen in een ondergronds bassin.

’s Zomers wordt het water naar boven gepompt om de gewassen te bewateren.

Het systeem op het terrein van de teler.

Chronologische infographic

Voor het boek Erop of eronder maakte ik een tijdlijn over meerdere pagina’s van de chronologische gebeurtenissen die linken aan de inhoud van het boek.

Infographics landkaarten

Klik door naar de pagina belevingskaart