Illustrator als onderzoeker (artikel)

De illustrator als onderzoeker (artikel)
28 september 2020 ruyterstraat

Uit het schetsboek ter voorbereiding op het boek Erop of eronder.

Voor nieuwsgierige mensen zoals ik is het beroep illustrator een mooi vak. Het biedt namelijk een goed excuus om je in de meest uiteenlopende onderwerpen te verdiepen.

Zo kan ik inmiddels een woordje meespreken over hunebedbouw, verdedigingswerken van kastelen, judo, dierengedrag in het algemeen en het probleemoplossend vermogen van de wipsnavelkraai in het bijzonder, ondergrondse wateropslagsystemen, voetbaltraining, geschiedenis van baggerschepen in Nederland, het oude Egypte, ontstaan van de Westfriese Omringdijk, de scheepskameel, Karel de Grote, de uitvinding van de krukas en zo meer. Ik beschouw dit als bonus.

Andere planeet

Ter voorbereiding op het illustreren van verhalen die zich afspelen in een andere tijd of plaats, dompelt de illustrator zich onder in de geschiedenis en de cultuur van die betreffende situatie. Vergelijk het met het verkennen van een onbekende planeet. Mensen zien er globaal uit zoals we gewend zijn maar verder is alles anders: kleding, inrichting van huizen, het straatbeeld, gebruiksvoorwerpen, omgangsvormen, flora en fauna, landschap en noem maar op. Dat moet worden onderzocht.

Aan het werk dus. Zodra een opdracht van start gaat duik ik in mijn inmiddels aardig uitgebreide bibliotheek informatieve boeken en naslagwerken, National Geographics en ouderwetse hangmapsysteem met knipsels gerangschikt per onderwerp. Maar oké, dat systeem kan meestal niet meer op tegen zoekmachines op internet.

Verzamelen

Met name voor grotere projecten leg ik voor de gelegenheid een schetsboek aan waarin ik mijn beeldresearch over het onderwerp vastleg door middel van kleine schetsjes, aantekeningen, ingeplakte knipsels. Ook orden ik per hoofdstuk of thema en noteer ik verwijzingen naar de titels en paginacijfers van de bronnen zodat die goed zijn terug te vinden tijdens het maken van de definitieve illustraties. Op deze manier organiseer ik de informatie.

 

↑  Dubbele pagina uit schetsboek voor de Jeugdbijbel / Startbijbel

 

Ter plaatse

Zo mogelijk ga ik naar musea of andere locaties waar veel informatie over het onderwerp is verzameld om ter plekke schetsen te maken en te fotograferen.

← Met auteur Ida Schuurman bezocht ik een aantal kastelen waaronder Loevestein, ter voorbereiding op het boek Kasteel in zicht!.

Schrappen

Vaak blijkt dat ik meer informatie heb verzameld dan ik voor de uiteindelijke illustraties gebruik. Toch is dat vaak nodig om bewuster te kunnen kiezen wat ik weglaat of in de illustraties terug laat komen. Het is een proces van zoeken, proberen, vijlen en schrappen tot de uiteindelijke vorm is gevonden.

 

Wil je als eerste op de hoogte blijven van mijn artikelen?
Schrijf je dan in op de mailinglijst.
Eens in de maand mail ik je illustratieve wetenswaardigheden, tips en nieuws.

Ja, ik schrijf mij in!