.
In opdracht van het Nederlands Openluchtmuseum maakte ik een illustratie over het leven van Trijntje als onderdeel van een lespakket voor basis- en middelbaar onderwijs.
Trijntje leefde zo’n 7500 jaar geleden in ons land met haar familie. Na haar dood werd ze begraven op een donk (een zandduin in een drassig riviergebied). Daar lag ze al die tijd tot ze in 1997 werd opgegraven bij Hardinxveld-Giessendam.
Omdat ze bij een spoorlijn is gevonden, wordt ze Trijntje genoemd.
Voor deze illustratie dook in in het leven van de jager-verzamelaars. Dit waren de eerste bewoners van ons rivierenland. Ze woonden niet op een vaste plaats, maar trokken rond van plek naar plek. Ze jaagden op o.a. vogels en vis en verzamelden vruchten, noten, knollen en zaden. De winter brachten ze door in een vast kamp op een droge plaats.
In de illlustratie verbeeldde ik Trijntje en de verschillende aspecten uit het leven van haar volk; het voedsel zoeken, jagen en bereiden, sociale banden, generaties, huisvesting, landschap, het maken van kleding, het vlechten van visfuiken en manden (met bijvoorbeeld takken van de rode kornoelje) en hun bijzondere band met honden die ze als huisdier hielden.
De illustratie is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met het Nederlands Openluchtmuseum en inhoudelijke adviezen van prehistorie-expert Luc Amkreutz. De kleding en de tatoeages zijn interpretaties op basis van gegevens die op dit moment wetenschappelijk bekend zijn.
Trijntje
→ opdrachtgever
→ Nederlands Openluchtmuseum
→ voor
→ Canon van Nederland
→ info en lespakketten
→ Trijntje
→ thema
→ Jager-verzamelaars
Werkproces
De opzet in aquarel wordt gedigitaliseerd. Met het programma Fresco bracht ik ca 15 digitale lagen over deze basis aan. Hiernaast te zien in vijf stappen.